Zavrieť
MARD Internet Solution www.zdravie4you.sk

Prihlásenie



Nákupný košík

Váš košík je prázdny

Hľadaj

Novinky

Chcem byť informovaný o novinkách a akciách

Nakličovanie semien

Naklíčené strukoviny a semiačka sú najzdravšie potraviny, ktoré si viete vypestovať doma na okne. Jediné potraviny bez chemických postrekov a konzervačných látok. Najlacnejšie a dostupné úplne všetkým. V semenách a strukovinách je ukrytá nevšedná energia vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov, minerálov či enýmov. Akonáhle namočíme semienko do vody, prebudia sa enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali. Zahajujú svoju aktivitu, začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Aktivita enzýmov v čase klíčenia je najvyžšia akú môže rastlina dosiahnuť počas celého rastu. Vysoká úroveň aktivity enzýmov v klíčkoch, povzbudzujú naše vlasnté enzýmy k väčším výkonom dá sa povedať že enzýmy zrýchľujú chemické procesy v tele. Enzýmy sa podieľajú v tele na viac ako 7000 chemických procesoch. Jedným z nich je trávenie, rovnako ako protizápalové, antifibrózne, čistiace, imunitné, antivirálne či protirakovinové účinky. Pravidelná konzumácia naklíčených semiačok môže viesť k výraznému zlepšeniu trávenia, zvýšeniu imunity, detoxikácii organizmu, prevencii a boji proti bežnému nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam vrátane rakoviny. Vďaka klíčkom pomôžeme organizmu očistiť sa, načerpať chýbajúcu energiu a naštartovať metabolizmus. Počas klíčenia sa množstvo živín a prospešných látok niekoľkonásobne zvýššia ako je u semien, z ktorých vzišli. 

naklicovanie

 

Pri klíčení semien sa výrazne zvyšuje obsah vitamínov. Napríklad množstvo vitamínu B2 obsiahnuté v ovse sa takmer okamžite zvyšuje až o 1300 percent! V okamihu, keď na povrch prerážajú prvé uzučké zelené lístky, obsahuje ovos tohto vitamínu už o 2000 percent viac, ako semienko v kľude. Stúpa tiež podiel ostatných vitamínov: biotin (vitamín H) o 50 %, kyselina pantothenová (B5) o 200 %, pyridoxin (B6) o 500 % a kyselina listová o 600 %. Množstvo vitamínu C sa počas troch dní po naklíčení sójových bôbov znásobuje až päťkrát. Naklíčené sójové bôby sú v skutočnosti také bohaté na vitamín C, že na pokrytie odporúčanej dennej dávky dospelej osoby ich stačí iba jedna polievková lyžica. Posúďte sami, kde inde v prírode by ste našli takú vysokú kvalitu živín za takú nízku cenu?

Ako na prípravu klíčkov?

Všetko, čo k tomu potrebujete, je teplé miesto - vzdušná skrinka či polica v blízkosti radiátora - kam môžete ukladať misky na klíčenie. Je možné si nájsť v domácnosti sitko, alebo zavaraninový pohár s vičkom do ktorého urobíte otvory. Ak ale nakličovanie beriete vážne, chcete spraviť niečo pre svoje zdravie a predpokladáte časté konzumovanie klíčkov odporúčam zvoliť komfortnejšie riešenie ktoré vám spríjemní a uľahčí prácu a budete mať z výsledku aj radosť. 

 

Všeobecný postup klíčenia:

  • Polievkovú lyžicu semien (5g) namočíme do vlažnej vody a necháme stáť celú noc. Semená nesmú byť chemicky ošetrené alebo morené. Semiačka na sadenie do záhrad nie sú vhodné na klíčenie, sú väčšinou morené alebo hnojené. Tiež niektoré druhy strukovýn určené na varenie neklíčia.
  • Na ďalší deň semená prepláchneme vo vlažnej vode a scedíme. Vložíme ich do nádoby na klíčenie. Uložíme na tmavé miesto. V keramickej nádobe môžu ostať aj na svetle, pretože do nádoby svetlo neprenikne.
  • Semená preplachujeme 2 až 3 x denne, aby nedošlo ku kvasným a hnilobným procesom a hlavne aby boli semiačka vždy vo vlhkom prostredí. Dbáme, aby prebytočná voda odtiekla. Keramické misky nasajú vlhkosť aj do nádoby a preto v nich prebieha klíčenie rýchlejšie a prostedie vydrží dlhšie vlhké.
  • Na tretí deň klíčenia nádobu naplníme vlažnou vodou. Semienka a strukoviny, ktoré nevyklíčili padnú na dno. Tie vyhodíme.
  • Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, scedíme, preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme na chladné miesto. Na zvýšenie výživnej hodnoty, môžeme naklíčené semena vystaviť na niekoľko hodín na slnečné svetlo a až potom odložiť na chladné miesto.


Pre každý druh semien je postup klíčenia mierne iný, podľa veľosti semena a času koľko potrebuje na rast klíčku.



Viac o klíčení semien a čo by Vás mohlo zaujímať:

- Potreby na klíčenie

- Postup klíčenia munga

- Časy namáčania a klíčenia rôznych semien