Chilli a pálivé papričky urýchľujú chudnutie

Vďaka ostrým – pálivým jedlám a predovšetkým chilli papričkám sa dá schudnúť oveľa rýchlejšie ako s inými prípravkami, uviedli výskumníci pro Daily Mail. Je to zásluhou predovšetkým tepelným účinkom chilli papričiek a dalších ostrých prísad.

Látky nachádzajúce sa v ostrých prísadách s tepelnými účinkami spôsobujú oxidáciu tukových tkanív a tak výrazne urýchlia trávenie a to vďaka tomu zrýchlia metabolismus zvýšením sekrécie žalúdočných šťiav.

Všetko je zásluha rastlinného alkaloidu kapsaicinu, ktorý je obsiahnutý práve v paprikách a zpôsobuje ich pálivosť. Nájdete ho nielen v chilli papričkách, ale aj v paprikách a tiež napríklad v korení.

Zázračné účinky kapsaicinu

Vedci z Kalifornie se zamerali na chilli papričky a chudnutie práve koli tomu, že pri konzumácii veľmi štipľavého jedla veľa ľudí obleje pot.

Pri výskume podávali polovici ľuďom s nízkokalorickou dietou podávali tabletky s kapsaicinom a druhej polovici tabletky s placebom. Boli šokovaný výsledkom.

Ľudia ktorým boli podávané tabletky s kapsaicinom totiž spálili dvakrát toľko energie ako tý čo dostávali placebo. Čiže pokiaľ sa snažíte schudnúť nemali by ste sa vyhýbať štipľavý jedlám.

Kapsaicin je pôvodcom tepla a pálenia čili papričiek. Kapsaicíny sa naväzujú na chuťové receptory, ktoré sú zároveň zodpovedné za prenos bolesti z úst. Tak vzniká pálivý efekt, ktorý je vlastne výsledkom toku kalcia medzi bunkami.

Pravidelná konzumácia štipľavých potravín vám pomôže zvyknúť si na štipľavosť a postupom času budete môcť mieru štipľavosti zvyšovať. V tele sa pri konzumácii čili papričiek uvoľňujú endorfíny, ktoré bojujú s bolesťou a navodzujú pocity šťastia a pohody.

Čili papričky sa nepoužívajú len ako korenina, ale majú svoje použitie aj v medicíne. Ako liek, i ako afrodiziakum. Čili má vysoký obsah vitamínu C a sušené obsahuje vysoké koncentrácie vitamínu A. Červené čili papričky sú bohatým zdrojom betakaroténu. Majú tiež antibakteriálne účinky a sú potravinou zo skupiny antioxidantov.

Aj napriek všeobecnej viere, že v papričkách sú najštipľavejšie semienka, to nie je pravda. Najviac kapsaicínu je v takzvaných žilkách.

Vedci podrobili čili  dôkladnému výskumu a zistili, že pravidelné konzumovanie čili  papričiek môže pomôcť upraviť spánkový režim a chráni aj srdce.
Štipka čili je aj liekom pri zápale žalúdočnej sliznice, hlavne ak ste sa prejedli. Čili si našlo mnoho použití, indiáni ho používali aj pri rituáloch ako šnupací prášok, čo si iste muselo vyžiadať mnoho odvahy a sebazaprenia.
Túžite po vzrušení?
Ak hľadáte nejaké prírodné afrodiziakum, vedzte, že medzi ne  patrí aj čili. Kapsaicín totiž dráždi urogentiálny systém, čím povzbudí vaše sexuálne chute.

Efektívne chudnutie?

Dôležité je nielen schudnúť, ale váhu si po schudnutí aj udržať, preto vám odporúčame niekoľko rád, ktoré vám môžu podporiť vašu snahu schudnúť a udržať si ideálnu váhu.

  1. Nechudnite rýchlo Kto rýchlo schudne, rýchlo aj naspäť priberie a často aj niekoľko kg navyše (jo-jo efekt). Ideálne chudnutie je 2-4 kg mesačne.
  2. Chudnutie začnite detoxikáciou organizmu Prvým krokom je očista tráviaceho traktu a následná detoxikácia organizmu.
  3. Jedzte 5-krát denne malé porcie Ideálne je jesť každé 3 hodiny. Medzitým však už naozaj nič iné nejedzte. Metabolizmus stále pracuje, a tým je vaše spaľovanie omnoho rýchlejšie, ako keď jete iba obed a večeru, navyše ste potom už takí hladní, že zjete niekoľkonásobne väčšie množstvo, ako keby ste jedli pravidelne.
  4. Nedržte hladovku ani iné diéty – chudnutie sa dostaví Telo nebude dostatočne zásobené potrebnými látkami, neschudnete tuk, ale ubudne z vášho svalstva a hlavne si spomalíte metabolizmus. Potom už ani ďalšie zníženie príjmu potravy nebude viesť k chudnutiu, pretože spomalený metabolizmus ju nebude schopný spáliť.
    Ak by ste chceli urobiť zmeny vo svojom jedálničku prospešné pre vaše zdravie a chudnutie, robte také zmeny, ktoré nie sú drastické, dokážete ich dodržiavať dlhodobo a bez veľkého obmedzovania sa, resp. celý život. Neukrátite svoje telo o dôležité látky, váš metabolizmus bude stále pracovať správne a nedostanete sa do bludného kruhu chudnutia a priberania.

    • jedzte čo najviac zeleniny a ovocia
    • na druhom mieste by mali byť celozrnné obilniny a strukoviny
    • jedzte čo najprirodzenejšiu stravu pripravenú z čerstvých surovín
    • pozor na skryté cukry, tuky, soľ a konzervačné látky v spracovaných potravinách
  5. Dodržiavajte pitný režim, cca 3 litre denne Ideálna je čistá voda. Nepite sladené nápoje.
  6. Pridajte nenáročný pohyb Váš tep by sa mal pohybovať okolo 130 úderov za minútu. Vtedy sa spaľuje tuk. Ak cvičíte v oveľa vyššom tempe, nespaľuje sa už tuk, ale len cukor a po cvičení budete takí hladní, že prijmete viac kalórií, ako ste pri športe spálili a chudnutie sa nedostaví.

Výskum

Chilli papričky, podľa archeologických vykopávok, ľudia poznali už 7000 rokov pred n.l., keď ich v Strednej Amerike používali Indiáni. V treťom tisícročí pred n.l. ich už bežne pestovali starí Inkovia, ktorí ich pokladali za posvätné rastliny. Do Európy sa dostali až v roku 1493, kedy ich do Španielska priviezol na druhej Kolumbovej výprave lekár Diego Alvarez Chanca, ktorý o rok neskôr, ako prvý v histórii, vydáva rozsiahly materiál o schopnostiach papričiek.

Už po desaťročia vedci poznajú účinok chilli papričiek a kapsacinoidov v nich obsiahnutých na podporu chudnutia. Kapsacinoidy sú skupinou zložiek, ktoré v chilli papričkách spôsobujú pálenie. Početné vedecké štúdie a výskumy vyzdvihujú veľký potenciál kapsacinoidov na kontrolu hmotnosti. Problémom v prijímaní odporúčaného množstva kapsaicínu doteraz bolo, že výťažok chilli papričiek je výrazne pálivý a efektívne množstvo môže poškodiť ústa a tráviaci trakt.

Chilliburner je v tomto smere prelomový! Obsahuje vysoko koncentrovaný prírodný výťažok z chilli papričiek spracovaný patentovanou technológiou obalových materiálov do mikrokapsúl, kde účinná zložka poskytuje užívateľovi maximálny efekt kapsaicínu bez akéhokoľvek podráždenia úst či tráviaceho traktu. Tým rieši problém dodržiavania dennej dávky.

Bilancia príjmu a výdaja energie

Vo svojej podstate je chudnutie jednoduchou záležitosťou: vydaná energia vo forme spálených kalórií musí prevyšovať energiu prijatú vo forme jedla. Avšak, ako môže dosvedčiť hociktorý odborník na diéty, o dosahovaní zápornej bilancie energie sa hovorí ľahšie ako sa dosahuje, hlavne keď sa s poklesom príjmu kalórií metabolizmus spomaľuje.

Poznáme 3 základné faktory spaľovania kalórií:

1. Základná hodnota metabolizmu.

2. Telesná aktivita – nový výskum žiaľ dokazuje, že samotné cvičenie napomáha k úbytku hmotnosti len do istej miery, pretože zvyšuje chuť do jedla, a preto spôsobuje zvýšenie spotreby kalórií (Cloud, 2009).

3. Výdaj energie pomocou termogenických potravín – stravou vyvolaná produkcia telesnej teploty je jedným z troch faktorov, ktorý prispieva k dennému výdaju energie. Vedci zisťujú, či je látka termogenická (t.j. či zvyšuje produkciu telesnej teploty) sledovaním zmien vo výdaji energie nasledujúcej po jej užití. V sérii štúdií uskutočnených na Tsukuba Univerzite v Japonsku a Laval Univerzite v Kanade bolo zistené, že výdaj energie vzrástol po tom, čo subjekty zjedli jedlo obsahujúce chilli papričky (Yoshioka 1995, 1998, 2001).

Ohnivá lekárka – chilli papričky

 

Veru, aj toto prirovnanie by sme mohli prisúdiť štipľavým chilli papričkám. Obsahujú množstvo pre telo prospešných látok a okrem toho skvelo pomáhajú pri chudnutí. Za ich štipľavosť môžu kapsacinoidy. Najdôležitejší z nich je kapsaicín. Na svete existuje asi 3000 rôznych druhov chilli papričiek.

Čo všetko skrýva pálivá sila?

  • vitamíny – C, E a A
  • horčík
  • flavonoidy
  • betakarotén

Najštipľavejšia paprička sveta

Štipľavosť chilli papričiek sa meria pomocou stupnice SHU. Sladká paprika má 0 SHU, čistý extrakt kapsaicínu má až 16 miliónov SHU. Najštipľavejšia paprička sveta je Trinidad Scorpion Butch T, tá dosahuje až 1 463 700 SHU. Pre porovnanie – známe Tabasco papričky dosahujú len 2500 – 8000 SHU.


Súvisiace témy k článku: