Čo je to vitariánska strava? Ako vieme, vita = život /lat./, vitariánska strava je teda živá strava, tiež označovaná ako prirodzená alebo surová strava (anglicky raw food), ktorá si zachováva všetky živiny potrebné pre zdravý chod nášho organizmu v maximálnej možnej miere.
Prirodzená strava je teda ktorá nie tepelne chemicky ani inak upravená do teploty 48oC, je to teplota, pri ktorej si enzýmy zachovávajú svoju hodnotu. Patrí sem ovocie, zelenina, orechy, semená, trávy a bylinky, korene, ale aj surový med, surové mlieko a mliečne výrobky a u extrémnych skupinách konzumentov surovej stravy aj surové mäso. Sručne povedané, patrí sem všetko, čo nám ponúka Boh, alebo príroda bez nášho zásahu.
Vitarián je pomenovanie pre človeka, ktorý konzumuje prirodzenú neupravenú stravu.
Ďalší stupeň vitariánstva je frutariánstvo, čiže konzumovanie len ovocia. Ľudom, ktorí sa takto stravujú sa hovorí frutariáni.
Konzumáciou 100% prirodzenej stravy, prijímame každým sústom potravy plnohodnotné zastúpenie vitamínov, enzýmov a prvkov bez negatívneho pôsobenia, takže sa dá povedať, že sa vlastne celú dobu takéhoto nášho stravovania naše telo lieči a regeneruje. Môžeme smelo povedať, že dochádza k bunkovej premene v organizme, čím je samozrejme ovplyvnená aj zmena nášho myslenia a teda aj konania. Telo i myseľ zostávajú vitálnymi.
Vedecké výskumy dokázali, že surová zelenina je ľahko stráviteľná, varená zelenina ťažko stráviteľná. Tento poznatok vyvracia doterajšie tvrdenia o opaku. Kým surová zelenina zostáva v žalúdku asi hodinu, varená asi 3 hodiny.
Podľa prof. Kollara je zaujímavá reakcia organizmu na varenú a surovú stravu. Po zjedení výdatného obeda, ktorý sa skladá napr. z polievky, mäsa, varenej zeleniny a zo zemiakov, alebo po zjedení raňajok skladajúcich sa zo šálky kávy či kakaa, z chleba s maslom a syrom či salámou, v priebehu 10 minút po jedle nastáva jav nazývaný tráviaca leukocytóza. To znamená, že počet leukocytov v krvi stúpne z normálnej hladiny 6000-8000 v mm3 na 10000, po 30 min na 30000 a až po 90 minútach leukocyty klesnú na normálnu hladinu.
Tento jav sa považuje za normálny, hoci ide vlastne o chorobný stav. Pociťujeme ho ako známu únavu po dobrom jedle. Takto reaguje lymfatický systém vždy, keď do organizmu vnikne baktéria, cudzorodé teliesko, infekcia, alebo keď v tele niekde vznikne zápal. To znamená, že lymfatický systém okolo tráviaceho traktu reaguje na varenú stravu ako na čosi cudzie, nepriateľské. Pri konzumácii surovej zeleniny, ovocia, orechov a naklíčených semien leukocytóza nevzniká. Lymfatický systém surovú stravu akceptuje, považuje ju za prirodzenú, preto hladina leukocytov zostáva v kľide. Neplatí to však pre surové mäso. Tento fakt sa mnohokrát experimentálne overil.