Detoxikácia zelenými potravinami ozdravý Váš organizmus

Detoxikácia chlorofylom si našla svoje miesto aj na Slovensku. Pre vitariánov prirodzená každodenná strava, nie každý má dostatok surovej zeleniny každý deň v svojom jedálničku. Preto si aspoň príležitostne treba telo prečistiť. Skvelá je už len svojou jednoduchosťou, pretože sa dá veľmi ľahko rozoznať, ktoré potraviny obsahujú chlorofyl – prezradí ich zelená farba. Hoci zdravotné účinky chlorofylu nie sú zatiaľ prebádané natoľko, ako by mnohí ľudia chceli, isté je jedno. Krátky chlorofylový detox by vám rozhodne nemal ublížiť.

Chlorofyl sa skúma najmä v súvislosti s prevenciou voči rakovine – najmä proti rakovine pečene, kože a hrubého čreva. V tejto súvislosti sa najviac spomína súčasť chlorofylu, látka chlorofylín. Práve ona má mať podľa viacerých štúdií pozitívne účinky. Táto zložka má podľa doktora Michaela T. Simonicha z Linus Pauling Institute napríklad podiel na ochrane pred karcinogénmi, ktoré sa nachádzajú napríklad v pripálenom mäse, ale aj tými, ktoré sú vo vzduchu ako dôsledok znečistenia. Práve chlorofylín podľa jeho názoru blokuje spracovávanie týchto škodlivých látok v tele a tak ochraňuje bunky pred poškodením.

Ako má detox vyzerať?

Chlorofylová detoxikácia spočíva v tom, že do jedálnička zaradíte potraviny, ktoré sú na túto látku bohaté – takže je založená najmä na šalátoch. Skúste vydržať aspoň tri dni alebo ešte lepšie týždeň, všetko je však lepšie ako nič. Samozrejme môžete “zelené” jedlá dopĺňať ďalšími vhodnými potravinami – zostaňte však pri zelenine, ovocí a prípadne hrsti orieškov. Počas detoxikácie treba zabudnúť na alkohol, cigarety, cukor a ostatné nezdravé zlozvyky.

Uzdravujúce zelené potraviny

Sme zložený približne z 70 biliónov buniek. Každá bunka rovnako ako celý organismus potrebuje hodnotnú stravu a dokonalé vylučovanie. Zelené nápoje a potraviny bunky vyživuje a prečisťuje zároveň. Čistením a zásobovaním organizmu predlžujeme biologický vek a kvalitu života, znížime chorobnosť, posilníme imunitu a celkový pocit energie a zdravého tela sa skrýva za zelenými potravinami. Proti tejto zmene stoja dve silné argumenty – nedostatok vôle a rýchla doba. Zelené potraviny a zelené nápoje zhodnotia všetky potenciálne prospešné zložky našho jedálničku a zneškodnia zložky potenciálne škodlivé. Tým náš imunitný systém nastaví na vyššiu výkonnosť.

Kde sa chlorofyl nachádza?

Chlorofyl sa nachádza v listovej zelenine, ktorá je ľahko dostupná a finančne nenáročná. Najviac informácii máme z tohto hľadiska o špenáte, ktorý by mal mať asi 300-60 miligramov chlorofylu na 30 gramov. Ktoré ďalšie rastliny si môžete naservírovať?

  • Zelenú listovú zeleninu – listový šalát, špenát, púpavu, žeruchu, žihľavu
  • Hrášok
  • Zelené fazuľky
  • Brokolicu
  • Špargľu
  • Zelené papriky
  • Zelené olivy

Tepelná príprava

Vplyv tepla na chlorofyl síce nie je celkom preskúmaný, rozhodne sa však neodporúča zeleninu nechávať dlho vo vriacej vode. Obsah chlorofylu sa napríklad v brokolici po dvadsiatich minútach prípravy vo vriacej vode znížil o celé dve tretiny. Gro detoxikácie by teda malo spočívať v spomínaných šalátoch. Ideálnou zálievkou je olivový olej. Hoci samotné olivy nemajú natoľko vysoký obsah chlorofylu ako listová zelenina, niektorí výrobcovia údajne nechávajú s olivami úmyselne lisovať aj listy, aby obsah tejto látky zvýšili. Raz za deň však môžete šalát pre zmenu doplniť napríklad hráškovou či brokolicovou polievkou.

Pomôžu aj riasy

Ak chcete účinky detoxikácie ešte posilniť, zaraďte do svojho jedálnička aj riasy spirullinu a chlorellu – zelené potraviny. Tie okrem chlorofylu obsahujú antioxidanty, vitamíny, minerály, nenasýtené mastné kyseliny posilňujúce celkovú obranyschopnosť organizmu. Ideálna dĺžka kúry je aspoň 3 mesiace, počas ktorej sa užívajú 4 g morských rias denne.

Stačí niekoľko dní

Všetka spomínaná zelenina obsahuje množstvo vitamínov, ale aj minerálnych látok a vášmu telu tak poskytne na pár dní všetko, čo potrebuje. Tak ako žiadna jednostranná diéta, ani táto nie je vhodná na dlhodobé držanie. Celkom stačia tri dni, resp. týždeň. Aj potom však samozrejme treba telu tieto zdravé potraviny servírovať.


Súvisiace témy k článku: