Hliva ustricová – betaglukán

Hliva ustricovitá (Pleurotus ostreatus) je drevokazná huba. Ako nezelený organizmus, prijíma zo zelených organizmov, teda stromov, veľa látok, ktoré sú pre jej život dôležité a ktorými nepohrdneme ani my, ľudia. Navyše, hliva obsahuje látky v takom množstve a pomere, ktorý ľudskému organizmu maximálne vyhovuje. Hliva si berie živiny zo stromov a človek si ich môže vziať z hlivy. Hliva obsahuje betaglukány a celý rad vitamínov B, D, C, K, proteínov, sterolov, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku. Hliva obsahuje tiež hubovú vlákninu, vďaka ktorej sa z tela uvoľňujú usadené škodliviny a má vplyv na peristaltiku čriev.

Hliva ustricová má dlhú históriu. V starej Číne počas  dynastie Song ju ľudia často dávali ako darček svojim priateľom alebo rodine. O tom, že ju považovali za veľmi cennú látku, svedčí aj fakt, že v obchode fungovala ako výmenné platidlo. Aj keď je hliva ustricová veľmi uznávaná a štatisticky najpredávanejšia huba vo svete, verejnosť o nej ešte veľa nevie. Boli to práve slovenskí  vedci, ktorí poukázali na liečivé vlastnosti  hlivy ustricovej. Ich výskum ukázal, že hliva ustricová pôsobí  proti nádorovým ochoreniam. Konzumácia hlivy ustricovej  pôsobí pozitívne na náš imunitný systém a zvyšuje jeho aktivitu, pôsobí na poruchy metabolizmu cukru a tuku, pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie, upokojuje kĺbové ťažkosti. Navyše upravuje krvný tlak a odstraňuje z tela jedovaté látky, čím zabraňuje ich vstrebávaniu sa do ľudského organizmu. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, hemeroidov, kŕčových žíl a nádorových ochorení. Hliva tiež pozitívne vplýva na náš krvný tlak, ochorenia srdca, cievnej sústavy a na znižovanie hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.

Beta glukán v hlive ustricovej je látka, ktorá zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom, pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke. Výhodou tejto huby je aj jej neutrálna chuť a variabilita v kuchyni, navyše vzácny beta glukán je veľmi stabilná látka a tak jeho výživné vlastnosti nezničíte varením, ani smažením. Pre pravidelné doplnenie účinných látok môžete hlivu konzumovat v tabletkách.

Najbežnejším zdrojom beta glucanu sú vyššie huby (obsah beta glucanov v drevokazných hubách sa pohybuje až do 30% v sušine!), steny buniek pekárskych kvasníc Saccharomyces cerevisiae a  zrná niektorých obilnín (obsah sa pohybuje v rozmedzí 1-7 %).

 

 

Veľká pozornosť sa obracia na tzv. medicínske huby, ktorých polysacharidy majú výraznejší účinok ako beta glucany izolované z iných zdrojov. Aktivita závisí od molekulovej hmotnosti, početnosti vetvenia a štruktúry molekúl. Najvyššiu účinnosť vykazuje beta-1,3/1,6-glucan so stupňami vetvenia 0,20-0,33 a vyššou relatívnou molekulovou hmotnosťou. Do tejto skupiny patrí aj beta glucan z Hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus), ktorého stupeň vetvenia je 0,25.

 


Hliva ustricovitá (Pleurotus ostreatus, Hiratake)
 spomedzi priemyselne používaných drevokazných húb spĺňa tieto základné predpoklady. Beta glucan izolovaný z tejto huby dosahuje vysokú čistotu a nízky až takmer nulový obsah balastných látok. Vysoký obsah polysacharidov, priaznivý stupeň vetvenia, ako aj možnosť dosiahnuť vysokú čistotu robí z beta glucanu izolovaného z Hlivy ustricovitej atraktívny produkt vzhľadom na účinnosť, kvalitu a cenu.

V posledných troch dekádach bolo z húb izolovaných množstvo polysacharidov a komplexov polysacharid – proteín, medzi ktoré patrí aj beta glucan. Tieto substancie sa používajú ako terapeutické látky. Najsľubnejšími farmakologickými efektami týchto biopolymérov je ich imunomodulačná schopnosť a protirakovinové účinky.

 

V tradičnej ázijskej medicíne sú extrakty z húb známe už niekoľko stoviek rokov a ich pozitívny vplyv na zdravie človeka sa využíva pri liečení rôznych zdravotných problémov. Použitie týchto tzv. medicínskych húb je rozsiahlo zdokumentované v Japonsku, Kórei, Číne, USA a Rusku.

Avšak až technologický pokrok extrakčných techník v uplynulých tridsiatich rokoch umožnil serióznejšie izolovanie beta glucanov a ich použitie v kontrolovaných experimentoch. Vďaka intenzívnemu štúdiu bol beta glucan detailne popísaný, doteraz bolo celosvetovo publikovaných viac ako 10 000 prác, čo z beta glucanu robí najviac študovaný prírodný imunostimulátor. Dôvod na štúdium je jednoduchý – protirakovinový a imunomodulačný účinok beta glucanu. V súčasnosti sú známe aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus, ako účinok reepitelizácie (obnova tkaniva), podpora tvorby kmeňových buniek, predĺženie životnosti krviniek a iné.

 

Viacero druhov húb bolo identifikovaných ako bohaté zdroje beta glucanu s pozitívnym vplyvom na imunitný systém ľudí aj zvierat. Hoci bolo identifikovaných okolo 30 druhov húb s protirakovinovým účinkom, len niekoľko z nich, vrátane Hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus), bolo podrobených intenzívnemu štúdiu.

 

Ako pôsobí beta glucan?

Podľa doteraz publikovaných vedeckých štúdií má beta glucan významný vplyv na funkčnosť imunitného systému. To sa prejavuje:

  • v lepšej ochrane voči vírusom, parazitom, plesniam alebo baktériám (spoločne nazývané ako “patogény”)
  • pri prevencii a liečbe rakoviny
  • priaznivým pôsobením pri precitlivenosti na alergény

Podpora imunitného systému beta glucanom je sprostredkovaná zmenenou aktivitou imunitných buniek (makrofágy a T-buniek/lymfocytov) a zvýšením ich funkčnosti:

  • vyhľadávanie a odstraňovanie cudzorodých látok v tele – patogénov
  • zvyšuje produkciu cytokínov (napr. TNF – tumor necrosis factor) a niektorých podskupín T-lymfocytov
  • zvyšuje špecifickú a nešpecifickú imunitnú reakciu organizmu

 

Čo je beta glucan?

Beta glucan je zložený cukor (polysacharid). Jeho jediným stavebným prvkom je glukóza (jednoduchý cukor). Glukózové jednotky sú viazané vo veľkých molekulách a to tak, že výsledkom nie je sladký cukor, ktorý poskytuje energiu pre svalovú aktivitu, ale dodáva “energiu” pre akitivitu imunitných buniek.

Beta glucan v Hlive ustricovitej predstavuje jeden z konštrukčných prvkov tejto huby. Hliva pre svoj život a rast využíva látky nachádzajúce sa v dreve alebo v slame, na ktorých rastie. Tieto látky su opäť polysacharidy, ako napr. celulóza alebo hemicelulózy. Hliva ich premení na iné polysacharidy – alfa a beta glukány, chitín a iné.

Čo je beta glucan – detailnejšie:

Glukány sú polysacharidy s dlhým reťazcom, ktorých jediným komponentom je glukóza, v reťazci viazaná väzbami na uhlíkoch v pozíciách 1 a 3. Menšie postranné reťazce sa vetvia z hlavného reťazca polysacharidu na uhlíkoch v pozíciách 1 a 6. Z tohto dôvodu sa v niektorých literárnych zdrojoch uvádza beta-1,3- glukán aj ako ß-1,3/1,6 glukán. A je to práve táto forma 1,3/1,6, ktorá vykazuje najlepšie imunostimulačné vlastnosti.

Prvé definitívne štúdie protirakovinových zložiek prišli koncom 60-tych rokov. Viacerí autori preukázali, že extrakty z rôznych druhov húb vykazujú výrazné protirakovinové účinky. Metóda extrakcie bola oproti dnešným postupom veľmi jednoduchá, napriek tomu však bolo možné izolovať viacero polysacharidov.

Náš technologicky pokročilý a patentovaný postup extrakcie nám umožňuje dosahovať výnimočnú čistotu izolovaného beta glukánu a vďaka nej aj vysokú aktivitu. Čistota nášho fungálneho beta glukánu dosahuje 93% (+/- 2%). Čistota je dôležitá pre aktivitu beta glucanu a jeho bezpečnosť: čím je beta glucan čistejší, tým je nižšie riziko vedľajších účinkov alebo alergických reakcií, ktoré môžu byť spôsobené nečistotami, najmä bielkovinami. Náš beta glucan obsahuje 0% bielkovín.

Vďaka mikronizácii nášho beta glukánu na 5 µm (mikrometrov*) dosahujeme ešte vyššej efektivity a bioaktivity a teda účinku na organizmus. Keďže cez klky tenkého čreva môžu prejsť len častice s veľkosťou do 60 mikrometrov, je potrebné dosiahnuť, aby častice beta glukánu boli tejto alebo menšej veľkosti. Mikronizácia je rozomletie látky – beta glukánu na častice o veľkosti 5 µm. Vďaka tomu je zabezpečený optimálny transfer z tráviacej sústavy cez lymfatický systém do krvi a zvýšenie imunitnej odpovede.

* 1 µm = 0,001 mm, t.j. 1 mm = 1000 µm


Súvisiace témy k článku: