Stévia – pomáha chudnúť – 100% prírodné sladidlo – sladí a lieči zároveň

Nemá takmer žiadne kalórie, používa sa najmä ako sladidlo a navyše jej nechýbajú liečivé vlastnosti. Rastlinu, ktorú vzala konečne minulý rok na milosť aj Európska únia, možno pestovať aj doma v kvetináči. Používa sa na osladenie nápojov a sladkých výrobkov.

Stevia Rebaudiana Bertoni či inak nazývaná aj Stévia cukrová ( Stévia sladká,sladké lístky i medové lístky ) patrí k rodu Stevia, ktorých poznáme viac ako 150 druhov. Je to rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 – 60 cm. Táto viacročná rastlina, či skôr menší krík, je 300 krát sladší než cukrová repa.

Stévia a DIABETES

Rastlina Stévie je medzi diabetikmi známa ako „sladká rastlina“. Pri žuvaní chutia jej listy veľmi sladko, pričom nemá zásadný vplyv na glykemickú odozvu a ľudia a nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ľudia s cukrovkou ju môžu bezpečne používať. Okrem toho stimuluje činnosť pankreasu a môže aj zvýšiť citlivosť na inzulín. Listy Stévie, resp. extrakty, či hotové sladidlá zo Stévie môžu využívať diabetici 1. aj 2. typu. Pri diabetikoch 2. typu môže sladenie Stéviou cukrovou významne oddialiť prechod z liekov na inzulín.


Takmer nulový obsah kalórií podporí vaše úsilie schudnúť

Sladidlo Stévia má požadované vlastnosti, ako je sladkosť, rozpustnosť a minimum kalórií. Použijete ho všade tam, kde by ste inak použili bežný cukor – pri varení, pečení, na sladenie ovocia, nápojov aj omáčok. Energetická hodnota jedál a nápojov bude nižšia a vy si tak ľahko udržíte štíhlu postavu.

Stévia, ZUBY a ÚSTNA DUTINA  

Stévia  obmedzuje  tvorbu ústneho povlaku, zubného kameňa.  Je podporným prípravkom s priaznivým antibakteriálnym a protivírusovým účinkom v ústnej dutine, pôsobí proti infekciám spôsobenými baktériami a vírusmi, ako sú napr.  afty, zápaly ďasien a počiatočné štádium paradentózy.

Stévia v KOZMETIKE

Využíva sa aj v kozmetickom priemysle, pre svoje antibakteriálne účinky sa pridáva napríklad do zubných pást, ale aj do šampónov, či produktov na ošetrenie pokožky, pomáha aj pri liečbe akné, dermatitíde či ekzémoch.

Stévia verzus umelé sladidlá

Náhradné sladidlá sú potravinové prísady, ktoré bývajú viac sladké než biely cukor, ale majú menej potravinovej energie. Náhradné sladidlá poznáme umelé a prírodné. Umelé sladidlá sú napríklad sacharín, aspartam a cyklamát, z prírodných poznáme sorbitol či xylitol. Aspatram či sacharín vznikli ako náhodný produkt pri chemickej reakcii. Aspartam dnes nájdete aj v detských džúsoch, ale tiež v takmer všetkých sýtených nápojoch, nevynímajúc tých, ktoré sú označené „light“. Ďalším mínusom umelých sladidiel je ich chuť. Po sacharíne vám v ústach ostane horká chuť a rovnako aj Aspartam nechutí ani zďaleka tak ako cukor. Aby sa tieto pachute „zamaskovali“, výrobcovia ich miešajú s inými sladidlami

Mnohí nielen preto, že ide o umelo vytvorené prírodné sladilo, ale aj pre iné nežiaduce účinky na ľudský organizmus, tieto sladidlá zatracujú. Niektorí vedci či lekári dokonca zastávajú názor, že by sa umelé sladidlá nemali používať vôbec.

Stévia je ideálna pre diabetikov či ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Stabilizuje hladinu cukru v krvi i pečeni, stimuluje i činnosť pankreasu, zlepšuje trávenie, kožné problémy ako je akné, ekzém či dermatitída, má antibakteriálne účinky, čo pomáha najmä pri problémoch v ústnej dutine a zubnom kaze.

Cukor je zákerná droga. Jeho zabijácke pôsobenie je pozvoľné, nebadané a veľmi chutné. Výsledkom sú zápalové ochorenia, ktoré sú spolu s obezitou predstupňom civilizačných chorôb. Rozumnejší únik z neodolateľnej chuti na sladké je jesť sladkú prírodu – napríklad STÉVIU.


Súvisiace témy k článku: