Aj keď v súčasnosti konzumujeme obrovské množstvá potravín, predsa nám chýba celá rada živín. Dôvod je jednoduchý – syntetické preparáty sú v porovnaní s prírodnými potravinami iba minimálne účinné. A práve vysokú účinnosť jednotlivých zložiek môžeme nájsť vo výživovom doplnku – zelenom nápoji MLADÝ JAČMEŇ. Je to extrémne jemný prášok z výhonkov mladého jačmeňa určený k príprave sviežeho zeleného nápoja. Výhonky z mladého jačmeňa sú skutočným koncentrátom výživných látok, ktorých význam pre ľudský organizmus je nezastupiteľný.
Jednou z najlepších investícií, ktorou môže človek dlhodobo prispieť k svojmu zdraviu, sú správne stravovacie návyky. Správna výživa upevňuje zdravie a zvyšuje ľudské schopnosti pre fyzickú i psychickú aktivitu. Zdravý životný štýl môže prispieť k dosiahnutiu a udržaniu optimálneho zdravotného stavu nášho tela a môže taktiež znížiť nebezpečenstvo vzniku niektorých ochorení. Na vyváženej, správnej strave je dôležité najmä to, aby obsahovala okrem základných makro a mikroživín i rôzne zdraviu prospešné fytonutrienty.
Fytonutrienty sú unikátne a veľmi účinné živiny, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Tieto látky chránia rastlinu pred škodlivými účinkami životného prostredia. Ako sa dokázalo, pomáhajú chrániť i ľudské telo pred negatívnymi vplyvmi životného prostredia.
V súčasnosti množstvo lekárov a odborníkov na zdravú výživu začína propagovať trend zelených potravín („green foods“). Hlavnou zásadou tohto trendu je konzumácia rastlinnej stravy v surovom stave. Dôležitou súčasťou „green foods“ je aj pitie tzv. zelených nápojov, ktoré majú na naše zdravie jedinečné účinky. Keďže s organicky pestovaným ovocím či zeleninou sa prakticky nestretávame, význam „zelenej stravy“ pre náš organizmus je mimoriadny. Zelené potraviny majú význam pre ľudský organizmus nielen z hľadiska preventívneho, ale aj ako samotná súčasť liečby. Zelené potraviny nám dáva sama príroda. Predstavujú “zelenú cestu” za zdravím.
PREČO PRÁVE MLADÝ JAČMEŇ ?
V zelených lístkoch mladého jačmeňa sa nachádza neuveriteľné množstvo minerálov a vitamínov. Japonský farmaceut a vedec, Dr. Yosihide Hagiwara, ktorý 20 rokov svojho života venoval tomu, aby našiel „rastlinu najbohatšiu na výživné látky”, označil za túto rastlinu práve zelený jačmeň. Prišiel na to, že keď lístky jačmeňa dosiahnu 25-35 cm obsahujú mimoriadne množstvo vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, cukrov a vláknin, ktoré sú esenciálne pre správne fungovanie organizmu. Keďže sa tieto živiny nachádzajú v rastline v prirodzenej forme, viazané na organické zlúčeniny, sú vo vyššej miere využiteľné pre naše telo ako syntetické vitamíny a anorganicky viazané minerálne látky, ktoré sa nachádzajú vo väčšine výživových doplnkov. Sýto zelenú farbu majú lístky vďaka vysokému obsahu chlorofylu, ktorý má dezodoračné a dezinfekčné účinky.
Sušená šťava z mladých zelených lístkov jačmeňa je jedinečný koncentrát výživných látok.
Má veľmi vysoký obsah bielkovín, minerálov a vláknin
Náš organizmus si pre svoje optimálne fungovanie udržiava mierne zásadité (bázické) prostredie. Keď naše vnútorné prostredie je prekyslené (acidické) konzumáciou nevhodných potravín, stresom, znečisteným životným prostredím atď. rovnováha v našom tele je porušená a zaťažujú sa orgány. V tkanivách sa hromadia kyseliny a nevylúčené, v mnohých prípadoch pre telo škodlivé látky. Tým sa naša acidobázická rovnováha ešte viac posúva na kyslú stranu. Nemáme šancu si obnoviť túto rovnováhu, kým si nezmeníme aspoň našu stravu. V tom nám pomáha zelený jačmeň, ktorý vďaka vysokému obsahu minerálov pomáha nášmu telu dostať sa z tohto začarovaného kruhu a zoptimalizovať si acidobázickú rovnováhu.
Rastlinné bielkoviny v sušenej šťave zo zelených lístkov mladého jačmeňa sú asi na 90% využitelné pre náš organizmus a obsahujú 18 z 22 esenciálnych aminokyselín. Tieto proteíny sú hlavnými stavebnými zložkami enzýmov v rastline.
Viac ako 20 enzýmov bolo identifikovaných v zelenom jačmeni medzi nimi:
alfa-mannozidáza
kataláza
beta-galaktozidáza
cytochrómoxidáza
beta-glukozidáza
nitrátreduktáza
acidická fosfatáza
peroxidáza
aspartátaminozidáza
superoxiddismutáza, atď.
Sušená šťava z mladých lístkov jačmeňa je plnohodnotná a vzácna potravina, ktorá obsahuje v optimálnom pomere široké spektrum výživných látok s pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Ešte raz treba zdôrazniť, že minerálne látky a vitamíny sa nachádzajú v zelenom jačmeni v prirodzenej, organicky viazanej forme a sú pre telo ťažko nahraditeľné anorganickými soľami minerálnych látok a chemicky pripravenými vitamínmi z výživových doplnkov.
Zelený jačmeň a jeho účinky:
Dr. Yosihide Hagiwara, „otec” zeleného alebo mladého jačmeňa, najviac skúmal a skúšal účinky sušenej šťavy z mladých lístkov na ľudský organizmus. Podľa jeho odporúčaní zelený jačmeň môže pomôcť pri nasledujúcich zdravotných problémoch, indikáciách:
– kožné problémy,
– pigmentové fľaky, vyrážky,
– zápcha,
– anémia,
– zápach z úst, zapálené ďasná,
– stres,
– prevencia nahromadenia cholesterolu v stenách ciev,
– žalúdočný katar,
– zápal pankreasu,
– zvýšená kyselina v žalúdku,
– steatóza (stukovatenie), zápal, cirhóza pečene,
– uľahčuje prácu srdca,
– pomáha spomaliť starnutie buniek,
– pomáha pri redukčnej diéte, pôstoch.
Jačmenné výhonky sú z výživového hľadiska považované za najhodnotnejšie zo všetkých zelených tráv.
Mladý jačmeň obsahuje:
– 10x viac vápnika ako mlieko
– 25x viac draslíka ako banány
– 16x viac vitamínu B1 ako paradajky
– 45x viac vitamínu B2 ako hlávkový šalát
– 6x viac magnézia a 20x viac vitamínu E ako biela múka
– 5x viac železa a 8 krát viac kyseliny listovej ako špenát
– obsahuje zinok – iné potraviny ho neobsahujú
Nutričné hodnoty v 100g výrobku:
Vitamin B1: 0,54 mg
Vitamin B2: 2,7 mg
Vitamin B5: 775 ug
Vitamin B6: 0,42 mg
Vitamin C: 23,9 mg
Vitamin E: 0,56 IU
Beta-caroten: 1,25 mg
Kyselina listová: 120 ug
Fosfor: 227,3 mg
Magnesium/Horčík: 155,3 mg
Calcium/Vápnik: 359,1 mg
Zinok: 2,7 mg
Železo: 31,9 mg
Draslík: 2230 mg
SOD enzým: 1370 U
Chlorofyl: 230,6 mg
Cukry: 15,65 g
Bielkoviny: 19,50 g
Tuky: 2,75 g
Vláknina: 26,5 g
Aminokyseliny:
Kyselina glutanová: 16,2 mg
Alanin: 11,5 mg
Agrinin: 9,4 mg
Kyselina asparágová: 17,0 mg
Cystin: 4,3 mg
Fenylalanin: 9,83 mg
Glycin: 9,1 mg
Histidin: 5,76 mg
Isoleucin: 6,97 mg
Leucin: 12,6 mg
Lysin: 8,41 mg
Menthionin: 5,22 mg
Prolin: 9,57 mg
Serin: 6,74 mg
Threonin: 7,41 mg
Tyrosin: 5,45 mg
Valin: 9,9 mg
Príprava zeleného jačmeňa / zeleného nápoja
Obsah jedného vrecúška (3g) zmiešajte s chladnou čistou vodou, mliekom alebo džúsom cca 150 ml. Nepoužívajte kovovú lyžičku a horúce tekutiny, pretože teplo neutralizuje aktívne enzýmy. Mladý jačmeň je možné taktiež pridať do šalátu, cereálií alebo iného studeného jedla.
Dávkovanie:
1 vrecúško (3g) denne. Starší a chorí ľudia, športovci a rekonvalescenti môžu dávku zdvojnásobiť. Deťom je odporúčaná polovičná dávka. Odporúčané je užívanie nalačno pred jedlom, následne začať jesť najskôr po 15 minútach. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov sa odporúča užívanie prípravku po dobu minimálne 3 mesiacov.
Výrobok sa nesmie používať ako náhrada pestrej stravy. Výrobok nie je určený pre deti do 3 rokov. Uchovávajte mimo dosahu detí! Skladujte na suchom mieste!