Inulín – vzácna vláknina pre zdravie čriev z čakanky

Inulín, diabetikom netreba predstavovať. Stretávajú sa s ním každý deň, keď konzumujú sladké, dia výrobky. Vďaka sladkastej chuti, inulín slúži ako náhrada cukru, no možno ho nájsť aj v nízkotučných výrobkoch, keďže je aj vhodnou náhradou tukov. Inulín je teda oligosacharid, resp. polysacharid, ktorý sa však v črevách správa ako rozpustná vláknina. Pre črevné baktérie je aj zdrojom energie a má probiotický účinok.

Inulín – význam a jeho účinky
Keďže prevažnú časť inulínu tvorí fruktóza, čiže ovocný cukor, inulín znižuje glykemický index potravín, jeho kalorická hodnota je minimálna až nulová a nezvyšuje ani hladinu krvného tlaku. Dokonca, dohliada na správne vstrebanie živín, predovšetkým vápnika, čím prispieva k zdravému vývoju kostí a pomáha predchádzať vzniku osteoporózy.

Inulín priaznivo pôsobí na takmer celú tráviacu činnosť, je prebitokum, ktoré sa špeciálne zameriava na zachovanie prirodzenej črevnej flóry. Organizmus chráni pred nádorovými a zápalovými ochoreniami, predovšetkým pred vznikom rakoviny hrubého čreva, pričom zabezpečuje správne trávenie a rýchlymi pocitmi sýtosti žalúdka, prechádza nadmernej konzumácii potravín. Aj preto, je inulín často dôležitou zložkou diét a jeho konzumácia sľubuje zaručené úspechy v chudnutí.

Inulín- potrebujete ho aj vy?
Inulín je skutočne vzácna vláknina, ktorá je pre každého potrebná a preto by mala byť súčasťou správnej životosprávy každého. Nedávne výskumy preukázali, že až 40% obyvateľov Strednej Európy trpí črevnou malabsorbciou, čiže poruchou vstrebávania, a práve pre túto skupinu ľudí, môže zvýšený prísun inulínu priniesť menej vážne, zdravotné ťažkosti. Ide o tráviace ťažkosti spojené s pocitmi plnosti žalúdka, zvýšenú plynatosť alebo riedku stolicu. Ak patríte do tejto skupiny ľudí, neprekračujte denný limit inulínu – 0,5g. Takisto, ak aj netrpíte malabsorbicou čriev, konzumujte inulín s mierou, inak vám hrozí zbytočné zaťaženie tráviaceho traktu.

Inulín – kde ho nájdete?
Inulín možno nájsť aj v jeho prirodzenej forme – v rastlinách a zelenine. Je súčasťou čakanky, ktorou konzumáciou si zabezpečíte detoxikáciu organizmu a zníženie hladiny tukov. Inulín nájdete aj v cibule a cesnaku, ktoré posilňujú imunitný systém a tak podporujú organizmus v boji proti vírusom a škodlivým baktériám. Chcete zvýšiť prísun inulínu? Dajte si artyčok, ktorý v súčasnosti patrí k uznávanému, prírodnému lieku so špecializáciou na oblasť žlčníka a obličiek.

Inulín a jeho význam pre zdravie čriev
Nová štúdia uvádza, že prebiotická vláknina inulín v malých i väčších dávkach má schopnosť zvyšovať populáciu priateľských baktérií v črevách bez vedľajších účinkov.

Posledné odporúčanie dávkovania sú medzi piatimi až ôsmimi gramami inulínu a oligofruktóz denne.

Podľa vedcov, ktorí robili tento výskum, práve dávka 5-8 gramov inulínu denne zaručuje bifidogénne účinok v črevách dospelého človeka.

Vedci z univerzity v Readingu, Sofia Kolida a Glenn Gibson, spoločne s holandským vedcom Diderickem Meyerom z firmy Sensus Operations (ktorá financovala tento výskum), zapojili do tejto dvojito slepej, placebom kontrolovanej, krížové štúdie 30 zdravých dobrovoľníkov (15 žien, priemerný vek 26 , 5 roka).

Účastníci štúdie konzumovali čokoládový nápoj obsahujúci placebo (maltodextrín, 8 g / deň), 5 g inulínu a 8 g inulínu denne po dobu 2 týždňov, vždy s jednotýždňovej prestávkou na očistu organizmu.

Na začiatku a na konci každého obdobia boli odobraté vzorky stolice a boli zaznamenané stavy populácie črevnej mikroflóry pre bifidobaktérie, bakteriody Prevotella, laktobacily, enterocossus a clostridum perfringens, podskupiny histolytikum.

Výsledky tejto štúdie boli zverejnené v časopise European Journal of Clinical Nutrition a vedci tu uvádza, že po konzumácii menšie aj väčšie dávky inulínu došlo k významnému nárastu počtu bifidobaktérií a síce na 9,78 a 9,79 log10 buniek / gram stolice v porovnaní s placebom (9,64 log10 buniek / g stolice).

Skutočnosť, že inulín podporoval rast bifidobaktérií ako v nižšej, tak aj vyššie dávky, je veľmi dôležitá pre stanovenie vplyvu inulínu v menších dávkach na bifidogénne účinok v črevnej mikroflóre. Ak sa zvýši dávkovanie skvasiteľné oligofruktóz, môžu sa prejaviť vedlší účinky ako nadúvanie a plynatosť.

Vedci tiež zmieňujú pozitívny účinok vyššie dávky inulínu (8 gramov) na významné zníženie množstva baktérií Clostridium perfringens, podskupiny histolyticum. Bifidobaktérie nevytvárajú počas fermentácie sacharidov plyny, zatiaľ čo Clostridiom sú veľkým producentom plynov. Táto skutočnosť môže vysvetľovať, prečo sú vyššie dávky inulínu lepšie znášané, dodávajú vedci. Veľká časť výskumu bola tiež zameraná na vplyv inulínu a oligofruktóz na zdravotný stav kostí a kolorektálny karcinóm a súčasný výskum tiež skúma jej potenciálny prínos pre imunitný systém, znižovanie hmotnosti a zdravie tráviaceho ústrojenstva.

 

Inulín vláknina z čakanky

Inulín je čisto prírodný uhľohydrát, ktorý sa získava extrahovaním z koreňa čakanky (Cychorium intibus). Čakanka má prirodzene vysoký obsah inulínu v koreni. Pri pestovaní čakanky sa nepoužíva žiadna GMO technológia.
Inulín ako diétna vláknina nedokáže byť strávená v zažívacom systéme človeka. Dostáva sa do tráviaceho traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a čreve, rýchlosť vyprázdňovania.

Inulín prechádza nezmenený až do hrubého čreva, kde je fermentovaný baktériami v organizmoch črevnej makrobiálnej flóry. Počet lactobacilov a Bifidobactérií sa zvýši vylúčením patogénnych baktérií. Tento efekt je známy ako probiotický účinok inulínu. Rozmnoženie zdravšej črevnej mikroflóry zlepšuje činnosť čriev, a teda aj zdravie konzumenta. Inulín má pozitívny efekt na využitie vápnika, horčíka a iných minerálov a redukuje hladinu cholesterolu a sérových lipidov. A je taktiež známe, že efektívne fungujúce črevá zvyšujú imunitu.

Optimálna črevná mikroflóra môže byť dôležitým prínosom pre zdravie:
. zvýšená odolnosť voči patogénnym baktériám
. zlepšená peristaltika čriev
. produkcia prospešných látok vrátane krátkych reťazcov mastných kyselín a vitamínu K
. fermentácia nestráviteľných potravinových zložiek
. zvýšená absorbcia minerálov

Inulín je rastlinná ingrediencia, ktorá nie je stráviteľná ľudským zažívacím traktom, a preto je uznaná za vlakninu.


Súvisiace témy k článku: