Kokosový orech – zloženie – vitamíny, minerály

Tvrdá biela dužina kokosového orechu je zložená z 60 % tuku, 20 % glycidov, 8 % proteínov a 6 % vody. Uprostred kokosu sa nachádza dutina s kokosovou vodou, ktorú poznáme skôr pod názvom kokosové mlieko. Kokosová voda je bohatým zdrojom draslíka, vitamínu B (okrem B6 a B12 ), vitamínu C. Ďalej obsahuje proteíny, karbohydráty, nasýtené tuky, vápnik, kremík a fosfor.

Priemerný mladý kokos obsahuje nie – viac ako 150 kalórií a poskytuje približne 20 % požadovanej dennej dávky vápnika, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteínu, 15 gramov cukru a 3 gramy nasýteného tuku. Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B, mimo B6 a B12 a vitamín C.

Kokos obsahuje minerály horčík, fosfor, zinok, železo, draslík.

Využitie v diéte je dané obsahom minerálov , najmä horčíka, ktorého sa vo zreléj dreni nachádza 32 mg/100 g Hoci to nie je veľké množstvo, kokosový orech obsahuje viac horčíka ako potraviny živočíšneho pôvodu, predovšetkým mäso, mlieko a vajcia. V tele sa väčšina horčíka nachádza v kostiach ( 60 % ) a vo svaloch ( 26 % ). Tento minerál prispieva k pevnosti kostí a zdravie chrupaviek v kĺboch. Jeho nedostatok spôsobuje kŕče a zvýšenú dráždivosť nervovej sústavy. Okrem horčíka kokosový orech obsahuje aj iné minerály dôležité pre svalovú sústavu a kosti, napríklad vápnik a fosfor. Kokosová voda a kokosové mlieko neobsahujú žiadne tuky. Liter kokosovej vody obsahuje približne 300 mg horčíka.

Pretože väčšina mastných kyselín kokosového orecha je nasýtená ( pomer mastných kyselín v kokosovom orechu :mononenasýtené 1,4 g, polynenasýtené 0,4 g, nasýtené 30 g ), mnohí odborníci na výživu sa domnievali, že konzumácia kokosu podporuje tvorbu cholesterolu, rovnako ako nasýtené mastné kyseliny v živočíšnych tukoch, no narozdiel od nich ten z kokosu nezvyšuje cholesterol.

Konzumácia kokosového orecha, jeho dužiny alebo mlieka (vody) prospieva pri nasledujúcich ťažkostiach :

odvápnenie kostí ( úbytok vápnika ) aj osteoporóze ; bolesti pohybového systému.

Bolestiach kĺbov ktoré je spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím.Vhodné pre silových športovcov najmä bolesťami chrbta .

Vďaka tomu , že kokosový orech dodáva telu minerály, odporúča sa pri prerezávaní prvých zubov, pretože podporuje tvorbu zdravej zubnej skloviny, a lámanie vlasov a nechtov .

Konzumácia kokosu je vhodná pri : lámavosti vlasov a nechtov , osteoporóze , bolestiach pohybového systému – spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím .

Mladé kokosy obsahujú veľmi mäkkú vnútornú dužinu , ktoré sa dá ľahko nabrať lyžicou . Táto dužina má pozoruhodnú vlastnosť obnovovať ľudské tkanivo.

Nutričné hodnoty Kokosového orechu

100g kokosového jadra obsahuje: 24.23g sacharidov, 3.33g bielkovín a 9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 356mg
Fosfor – 113mg
Horčík – 32mg
Vápnik – 14mg
Zinok – 1.1mg
Železo – 2.43mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.066mg
Vitamín B2 – 0.02mg
Vitamín B3 – 0.54mg
Vitamín B5 – 1mg
Vitamín B6 – 0.05mg
Vitamín C – 3.3mg

Súvisiace témy k článku: