Musíme si uvedomiť, že pre rovnováhu organizmu je dôležitý príjem jednak zásadotvorných, tak aj kyselinotvorných potravín, kde musia prevažovať zásadotvorné v odporúčanom pomere 3:1. Produkty živočíšneho charakteru sú všeobecne vysoko kyselinotvorné a obilniny sú stredne kyselinotvorné. Ak sa však jedia spolu s neutrálnymi alebo zásadotvornými strukovinami, zeleninou alebo ovocím, sú nielen zdrojom proteínov s dobre vyváženou zmesou aminokyselín, ale táto kombinácia pôsobí celkovo zásadotvorne. Sušené ovocie spolu s väčšinou ovocia a zeleniny sú najviac zásadotvorné.
Indikačné papieriky (test) na pH hodnoty v moči si môžte zakúpiť v našom obchode.
Zelenina a huby |
|
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
CHREŇ RUŽIČKOVÝ KEL |
ARTIČOKY BAMBUSOVÉ VÝHONKY ZEMIAKY ZEMIAKY SLADKÉ BROKOLICA ZELER CIBUĽA CIBUĽOVÁ VŇAŤ CUKETA CVIKLA ČIERNY KOREŇ ČÍNSKA KAPUSTA FAZUĽA ZELENÁ FENIKEL HUBY HRÁŠOK KEL KUČERAVÝ KEL LISTOVÝ KALERÁB CHREN ČERSTVÝ KUKURICA CUKROVÁ KARFIOL BAKLAŽÁN MANGOLD MRKVA UHORKA ŠALÁTOVÁ PÚPAVOVÝ ŠALÁT PAPRIKA ČERVENÁ PAPRIKA ZELENÁ PAŠTRNÁK PÓR PARADAJKY RIASY REĎKOVKA ŽERUCHA POĽNÁ ŠALÁT ŠALÁT ĽADOVÝ ŠALÁT ROMANO ŠALÁT POĽNÝ ŠPENÁT TOPINAMBUR TURIN TEKVICA KAPUSTA BIELA KAPUSTA ČERVENÉ KAPSTA KYSLÁ ŠAMPIONY |
Ovocie |
|
Zásadotvorné | |
ANANAS AVOKÁDO EGREŠ BANÁNY RÍBEZLIE ČERNE/ČERVENÉ ČUČORIEDKY BROSKYNE ĎATLE FIGY ČERSTVÉ FIGY SUŠENÉ GRANÁTOVÉ JABLKO GRAPEFRUIT HORZNOVÉ VÍNO HRUŠKY JABLKÁ JAHODY KAKI KIWI MANDARÍNKY MALINY MANGO MARACUJA MARHULE MELON MEDOVÝ MELON VODNÝ NEKTARINKY PAPÁJA POMARANČE RYNGLOTY SLIVKY ČEREŠNE VIŠNĚ |
|
Orechy a semená |
|
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
KEŠU ORIEŠKY KOKOSOVÝ ORECH LIESKOVÉ ORIEŠKY ĽANOVÉ SEMIENKA PARA ORECHY PINIOVÉ JADRÁ PISTÁCIE VLAŠSKÉ ORECHY |
GAŠTANY JEDLÉ MANDLE SEZAMOVÉ SEMIENKA SLNEČNICOVÉ SEMIENKA TEKVICOVÉ JADRÁ |
Strukoviny |
|
Kyselinotvorné | Zasadotvorné |
ŠOŠOVICA FAZUĽA BIELA/ČERVENÁ HRACH |
SOJOVÉ BôBY SOJOVÉ VÝHONKY SOJOVÝ SYR (TOFU) |
Mlieko a mliečne výrobky |
|
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
JOGURT KEFÍR MLIEKO KYSLÉ PODMÁSLIE SMOTANA KYSLÁ SYR NA KRÁJANIE SYR OVČÍ SYR PLESŇOVÝ SYR TAVENÝ SYR POLOTVRDÝ SYR TVRDÝ SYR ZREJÚCI SRVÁTKA TVAROH NÍZKOTUČNÝ TVAROH POLOTUČNÝ TVAROH TUČNÝ |
MLIEKO NEVARENÉ MLIEKO NÍZKOTUČNÉ MLIEKO PLNOTUČNÉ SMOTANA NA ŠĽAHÁNIE |
Vajcia a cestoviny |
|
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
REZANCE CELOZRNNÉ NEVAJEČNÉ REZANCE CELOZRNNÉ VAJEČNÉ REZANCE NEVAJEČNÉ REZANCE VAJEČNÉ VAJCE CELÉ BIELOK Z VAJÍCKA |
ŽĹTOK Z VAJÍČKA |
Rastlinné tuky a oleje |
|
Neutrálne | |
MARGARÍN MARGARÍN POLOTUČNÝ OLEJ ARAŠIDOVÝ OLEJ PESTRECOVÝ OLEJ OLIVOVÝ OLEJ SÓJOVÝ OLEJ SLNEČNICOVÝ OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKOV OLEJ Z VLAŠSKÝCH ORECHOV TUK KOKOSOVÝ TUK PALMOVÝ |
|
Živočíšne tuky |
|
Neutálne | |
MASLO MASLOVÁ POMAZANKA SADLO |
|
Ryby a morské plody |
|
Kyselinotvorné | |
GARNÁTY HALIBUT HUMR LANGUSTA LOSOS ČERVENÝ LOSOS UDENÝ MATJES FILETY MORSKÝ JAZYK MUŠLE OKÚŇ ČERVENÝ PLATÝS PSTRUH PSTRUH UDENÝ ŠKEBLE TRESKA SVETLÁ TRESKA SKVRNITÁ ÚHOR ČERSTVÝ ÚHOR UDENÝ USTRICE UDENÝ SLEĎ |
|
Hydina a zverina |
|
Kyselinotvorné | |
HUS JELEŇ KACHNA KRÁLIK KAČKA KURA SRNKA ZAJAC |
|
Masové výrobky a uzeniny |
|
Kyselinotvorné | |
SEKANÁ POMAZÁNKY KABANOS KLOBÁSA SALÁMY ŠPEKAČKY ŠUNKA DUSENÁ ŠUNKA UDENÁ ŠUNKOVÁ SALÁMA PÁRKY |
|
Obilniny |
|
Kyselinotvorné | Zásodotvorné |
POHANKA JAČMEŇ ZELENÁ BEZLEPKOVÁ PŠENICA OVESNÉ VLOČKY PŠENICA PŠENIČNÉ OTRUBY MUSLI RYŽA BIELA, LEŠTENÁ RYŽA PARBOILED ŽITO |
PROSO RYŽA PRÍRODNÁ (NATURAL) |
Chlieb a pečivo |
|
Kyselinotvorné | |
BAGETY A ROŽKY AJ CELOZRNNÉ CHLIEB CELOZRNNÝ CHLIEB PŠENIČNÝ CHLIEB TOUSTOVÝ KNACKEBROT |
Súvisiace témy k článku: