Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny – delenie potravín

Musíme si uvedomiť, že pre rovnováhu organizmu je dôležitý príjem jednak zásadotvorných, tak aj kyselinotvorných potravín, kde musia prevažovať zásadotvorné v odporúčanom pomere 3:1. Produkty živočíšneho charakteru sú všeobecne vysoko kyselinotvorné a obilniny sú stredne kyselinotvorné. Ak sa však jedia spolu s neutrálnymi alebo zásadotvornými strukovinami, zeleninou alebo ovocím, sú nielen zdrojom proteínov s dobre vyváženou zmesou aminokyselín, ale táto kombinácia pôsobí celkovo zásadotvorne. Sušené ovocie spolu s väčšinou ovocia a zeleniny sú najviac zásadotvorné.

Indikačné papieriky (test) na pH hodnoty v moči si môžte zakúpiť v našom obchode.

Zelenina a huby

Kyselinotvorné Zásadotvorné
CHREŇ
RUŽIČKOVÝ KEL
ARTIČOKY
BAMBUSOVÉ VÝHONKY
ZEMIAKY
ZEMIAKY SLADKÉ
BROKOLICA
ZELER
CIBUĽA
CIBUĽOVÁ VŇAŤ
CUKETA 
CVIKLA 
ČIERNY KOREŇ
ČÍNSKA KAPUSTA
FAZUĽA ZELENÁ
FENIKEL
HUBY
HRÁŠOK
KEL KUČERAVÝ
KEL LISTOVÝ
KALERÁB
CHREN ČERSTVÝ
KUKURICA CUKROVÁ
KARFIOL
BAKLAŽÁN
MANGOLD
MRKVA
UHORKA ŠALÁTOVÁ
PÚPAVOVÝ ŠALÁT
PAPRIKA ČERVENÁ
PAPRIKA ZELENÁ
PAŠTRNÁK
PÓR
PARADAJKY 
RIASY 
REĎKOVKA
ŽERUCHA POĽNÁ
ŠALÁT
ŠALÁT ĽADOVÝ
ŠALÁT ROMANO
ŠALÁT POĽNÝ
ŠPENÁT
TOPINAMBUR
TURIN
TEKVICA
KAPUSTA BIELA
KAPUSTA ČERVENÉ
KAPSTA KYSLÁ
ŠAMPIONY

Ovocie

Zásadotvorné
ANANAS
AVOKÁDO
EGREŠ
BANÁNY
RÍBEZLIE ČERNE/ČERVENÉ
ČUČORIEDKY
BROSKYNE
ĎATLE
FIGY ČERSTVÉ
FIGY SUŠENÉ
GRANÁTOVÉ JABLKO
GRAPEFRUIT
HORZNOVÉ VÍNO
HRUŠKY
JABLKÁ
JAHODY
KAKI
KIWI
MANDARÍNKY
MALINY
MANGO
MARACUJA
MARHULE
MELON MEDOVÝ
MELON VODNÝ
NEKTARINKY
PAPÁJA
POMARANČE
RYNGLOTY
SLIVKY
ČEREŠNE
VIŠNĚ

Orechy a semená

Kyselinotvorné Zásadotvorné
KEŠU ORIEŠKY
KOKOSOVÝ ORECH
LIESKOVÉ ORIEŠKY
ĽANOVÉ SEMIENKA
PARA ORECHY
PINIOVÉ JADRÁ
PISTÁCIE
VLAŠSKÉ ORECHY
GAŠTANY JEDLÉ
MANDLE
SEZAMOVÉ SEMIENKA
SLNEČNICOVÉ SEMIENKA
TEKVICOVÉ JADRÁ

Strukoviny

Kyselinotvorné Zasadotvorné
ŠOŠOVICA
FAZUĽA BIELA/ČERVENÁ
HRACH
SOJOVÉ BôBY
SOJOVÉ VÝHONKY
SOJOVÝ SYR (TOFU)

Mlieko a mliečne výrobky

Kyselinotvorné Zásadotvorné
JOGURT
KEFÍR
MLIEKO KYSLÉ
PODMÁSLIE
SMOTANA KYSLÁ
SYR NA KRÁJANIE
SYR OVČÍ
SYR PLESŇOVÝ
SYR TAVENÝ
SYR POLOTVRDÝ
SYR TVRDÝ
SYR ZREJÚCI
SRVÁTKA
TVAROH NÍZKOTUČNÝ
TVAROH POLOTUČNÝ
TVAROH TUČNÝ
MLIEKO NEVARENÉ
MLIEKO NÍZKOTUČNÉ
MLIEKO PLNOTUČNÉ
SMOTANA NA ŠĽAHÁNIE

Vajcia a cestoviny

Kyselinotvorné Zásadotvorné
REZANCE CELOZRNNÉ NEVAJEČNÉ
REZANCE CELOZRNNÉ VAJEČNÉ
REZANCE NEVAJEČNÉ
REZANCE VAJEČNÉ
VAJCE CELÉ
BIELOK Z VAJÍCKA
ŽĹTOK Z VAJÍČKA

Rastlinné tuky a oleje

Neutrálne
MARGARÍN
MARGARÍN POLOTUČNÝ
OLEJ ARAŠIDOVÝ
OLEJ PESTRECOVÝ
OLEJ OLIVOVÝ
OLEJ SÓJOVÝ
OLEJ SLNEČNICOVÝ
OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKOV
OLEJ Z VLAŠSKÝCH ORECHOV
TUK KOKOSOVÝ
TUK PALMOVÝ

Živočíšne tuky

Neutálne
MASLO
MASLOVÁ POMAZANKA
SADLO

Ryby a morské plody

Kyselinotvorné
GARNÁTY
HALIBUT
HUMR
LANGUSTA
LOSOS ČERVENÝ
LOSOS UDENÝ
MATJES FILETY
MORSKÝ JAZYK
MUŠLE
OKÚŇ ČERVENÝ
PLATÝS
PSTRUH
PSTRUH UDENÝ
ŠKEBLE
TRESKA SVETLÁ
TRESKA SKVRNITÁ
ÚHOR ČERSTVÝ
ÚHOR UDENÝ
USTRICE
UDENÝ SLEĎ

Hydina a zverina

Kyselinotvorné
HUS
JELEŇ
KACHNA
KRÁLIK
KAČKA
KURA
SRNKA
ZAJAC

Masové výrobky a uzeniny

Kyselinotvorné
SEKANÁ
POMAZÁNKY
KABANOS
KLOBÁSA
SALÁMY
ŠPEKAČKY
ŠUNKA DUSENÁ
ŠUNKA UDENÁ
ŠUNKOVÁ SALÁMA
PÁRKY

Obilniny

Kyselinotvorné Zásodotvorné
POHANKA
JAČMEŇ
ZELENÁ BEZLEPKOVÁ PŠENICA
OVESNÉ VLOČKY
PŠENICA
PŠENIČNÉ OTRUBY
MUSLI
RYŽA BIELA, LEŠTENÁ
RYŽA PARBOILED
ŽITO
PROSO
RYŽA PRÍRODNÁ (NATURAL)

Chlieb a pečivo

Kyselinotvorné
BAGETY A ROŽKY
AJ CELOZRNNÉ
CHLIEB CELOZRNNÝ
CHLIEB PŠENIČNÝ
CHLIEB TOUSTOVÝ
KNACKEBROT

Súvisiace témy k článku: